Ademanalyse kan helpen bij het opsporen van maagzweren

Vroege opsporing van maagzweren is mogelijk met een ademanalyse, zo onthulde Manik Pradhan bij de 104e Indian Science Congress onlangs.

Pradhan zegt bewijs te hebben dat een analyse van de adem van de patiënt bepaalde ziekten kan signaleren binnen het lichaam van de patiënt. Pradhan, die werkt op het SN Bose National Center for Basic Sciences, is van mening dat deze methode de weg vrij maakt voor een vroege opsporing van verschillende ziekten –  en de techniek zal een zegen zijn voor artsen die werken aan de diagnose bij baby’s en ouderen.

“We ontwierpen een werkwijze voor de diagnose van een maagzweer zonder pijnlijke endoscopie of biopsie. De patiënt moet alleen ademen op de detector. Het is gebaseerd op lasertechnologie en massaspectrometrie. De techniek is gericht op vroege opsporing en de behandeling”, zei Pradhan.

De onderzoeker heeft zich gericht op de moleculaire waterstof  in de menselijke adem die helpt bij het detecteren van bepaalde ziekten zoals maagzweren en helicobacter pylori infectie.

De test heeft een grote nauwkeurigheid en kan meerdere keren worden herhaald zonder de angst op een infectie.

“Het heeft een nauwkeurigheid van 95 procent en is vooral handig voor kinderen en ouderen. De test kan worden herhaald zo vaak als nodig is, zonder de angst van de kruis-infectie,” zei Pradhan.

Onderzoekers hebben een patent voor het apparaat aangevraagd en werken aan de integratie met mobiele telefoons.