Helicobacter pylori

Helicobacter pylori, of H. pylori, zijn spiraalvormige bacteriën die groeien in het spijsverteringskanaal. Ze hebben de neiging om de maagwand te vallen. H. pylori infecties zijn meestal onschuldig, maar ze zijn verantwoordelijk voor het merendeel van zweren in de maag en dunne darm.

Helicobacter pylori is een veel voorkomende vorm van bacteriën die meestal de maag infecteert. Zij kunnen aanwezig zijn in meer dan de helft van alle mensen in de wereld, zo blijkt uit cijfers van de Mayo Clinic. De “H” in de naam is een afkorting van Helicobacter. “Helico” betekent spiraal, omdat de bacteriën spiraalvormige zijn.

Bij de meeste mensen is H. pylori al in de maag aanwezig vanaf de kindertijd. Hoewel infecties met deze stam van de bacterie meestal geen symptomen veroorzaken, kunnen ze leiden tot ziekten, waaronder maagzweren.

Wat veroorzaakt Helicobacter pylori-infecties?

Het is nog niet precies bekend hoe H. pylori infecties ontstaan. De bacteriën en de mens hebben naast elkaar bestaan ​ voor vele duizenden jaren. Vermoedt wordt dat de infecties zich verspreiden uit de mond van een persoon naar de andere. Zij kunnen ook worden overgedragen van ontlasting naar de mond. Dit kan gebeuren wanneer mensen hun handen niet grondig na gebruik van de toilet wassen. H. pylori kan ook verspreid door contact met besmet water of voedsel.

De bacteriën worden verondersteld maagzweren te veroorzaken wanneer ze doordringen tot de slijmlaag van de maag en stoffen genereren die maagzuur neutraliseren. Dit maakt de maagcellen gevoeliger voor de harde zuren. Maagzuur en H. pylori kunnen samen het maagslijmvlies irriteren en zo maagzweren of zweren in de dunne darm veroorzaken.

Wie loopt er risico op H. pylori-infectie?

Kinderen hebben meer kans op een H. pylori-infectie. Hun risico hoger is vooral te wijten aan het ontbreken van een goede hygiëne.

Uw risico voor de infectie is mede afhankelijk van uw omgeving en leefomstandigheden. Uw risico is groter als u:

 • Leeft in een ontwikkelingsland
 • Woningen deelt met anderen die besmet zijn met H. pylori
 • Woont in overbevolkte woningen
 • Geen toegang heeft tot warm water, dat kan helpen om gebieden schoon en vrij van bacteriën te houden

Het is nu duidelijk dat maagzweren niet worden veroorzaakt door stress of het eten van voedingsmiddelen met een hoog zuur, maar eigenlijk veroorzaakt worden door dit soort bacterie. Ongeveer 10 procent van mensen besmet met H. pylori ontwikkelt een maagzweer, volgens de Mayo Clinic . Langdurig gebruik van aspirine en ibuprofen verhoogt ook het risico op het krijgen van een maagzweer.

Lees meer over de oorzaken van maagzweren >

Wat zijn de symptomen van Helicobacter pylori-infectie?

De meeste mensen met H. pylori hebben geen symptomen.

Wanneer de infectie leidt tot een maagzweer kan abdominale pijn een symptoom zijn, vooral wanneer uw maag leeg is, of een paar uur na de maaltijd. De pijn wordt gewoonlijk omschreven als knagende pijn en kan komen en gaan. Het eten van of het nemen van medicijnen kan deze pijn te verlichten.

Een aantal andere symptomen kunnen worden geassocieerd met H. pylori-infectie, inclusief:

 • Overmatige oprispingen
 • Opgeblazen gevoel
 • Misselijkheid of braken
 • Gebrek aan eetlust
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies
 • Slechte adem

Lees meer over maagzweer symptomen >

Hoe worden H. pylori infecties gediagnosticeerd?

Bij vermoedens omtrent een Helicobacter pylori infectie of maagzweer zal uw arts vragen stellen over uw medische voorgeschiedenis en familiegeschiedenis. Zorg ervoor dat u uw arts vertelt over eventuele medicijnen die u neemt, met inbegrip van vitaminen of supplementen. Als u symptomen heeft van een maagzweer, zal uw arts waarschijnlijk vragen stellen over het gebruik van aspirine en ibuprofen.

Uw arts kan ook andere tests uitvoeren om Helicobacter pylori te bevestigen:

Fysiek examen

Tijdens een lichamelijk onderzoek zal uw arts uw maag onderzoeken  op tekenen van een opgeblazen gevoel, gevoeligheid of pijn. Hij zal ook luisteren naar eventuele geluiden in de buik.

Bloedtesten

Het kan nodig zijn om een bloedmonster te nemen, die zal worden gebruikt om te zoeken naar antistoffen tegen H. pylori. Voor een bloedonderzoek zal een zorgverlener een kleine hoeveelheid bloed trekken uit uw arm of hand. Het bloed wordt dan naar een laboratorium gestuurd voor analyse.

Endoscopie

Als u een endoscopie ondergaat , zal uw arts een lang, dun instrument (een endoscoop) in uw mond en naar beneden in uw maag en de twaalfvingerige darm begeleiden. Een aangesloten camera zal beelden op een monitor terugsturen die uw arts kan bekijken. Abnormale gebieden zullen worden geïnspecteerd, en speciaal gereedschap dat aan de endoscoop is bevestigd kan monsters nemen van deze gebieden als dat nodig is.

Lees meer over het behandelen van een maagzweer >

Wat zijn de complicaties van H. pylori-infecties?

Helicobacter pylori infecties kunnen leiden tot maagzweren, maar de infectie of de zweer zelf kan leiden tot meer ernstige complicaties. Deze omvatten:

 • Interne bloedingen, kan gebeuren wanneer een maagzweer een bloedvat doorbreekt.
 • Obstructie , kan gebeuren wanneer een maagzweer het verlaten van voeding uit de maag blokkeert.
 • Perforatie , kan gebeuren wanneer een maagzweer de maagwand doorbreekt.
 • Peritonitis , een infectie van het peritoneum of de voering van de buikholte.

Wat kan u verwachten op de lange termijn?

Voor veel mensen die besmet zijn met Helicobacter pylori zal dit nooit leiden tot infecties. Als u symptomen ervaart en daarvoor behandeling krijgt, zijn uw lange termijn vooruitzichten meestal ook positief.

Voor degenen die ziekten krijgen die samenhangen met een H. pylori-infectie, zullen de vooruitzichten afhankelijk zijn van het probleem, hoe snel het is gediagnosticeerd, en hoe het is behandeld. Het kan nodig zijn om meer dan één ronde van behandeling te ondergaan om de H. pylori bacterie te doden. Bespreek uw persoonlijke vooruitzichten met uw arts, aangezien dit per persoon zal verschillen.