Maagzweer klachten

Het is belangrijk om naar uw huisarts te gaan wanneer u vermoedt een maagzweer te hebben. Hoe langer een maagzweer onbehandeld blijft, hoe meer kans er is om complicaties te ontwikkelen. U moet direct medische hulp zoeken als er sprake is van de volgende symptomen:

Plotselinge, scherpe pijn die niet stopt

Maagzweer klachten uiten zich in de meeste gevallen in pijn in de maagstreek, vanaf onder uw borst tot aan uw navel. Deze pijn kan ook doordringen tot de rug, maar ontstaat in dat geval dus in de maag. Mocht u last hebben van maagpijn welke plotseling is ontstaan, dan is het goed om uw huisarts in te lichten. Vaak stopt deze pijn ook niet meer, en heeft deze een scherp gevoel waardoor u ook niet meer wilt eten. Eet u toch, dan kan het zijn dat de pijn erger wordt. Dit kan dus duiden op maagzweer klachten.

Zwart of bloederige ontlasting

De klachten van een maagzweer zijn ook vaak zichtbaar in de ontlasting. Deze kan bijvoorbeeld heel donker zijn, of zelfs zwart. Ook bloederige ontlasting kan onder maagzweer klachten worden geschaard. In beide gevallen zal er ook sprake zijn van pijn in de buik. Maar ook wanneer dit niet het geval is, is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Bloed in braaksel

Bloed kan ook in braaksel voorkomen als gevolg van een maagzweer. Deze klachten dienen zich aan wanneer de maagzweer de maagwand heeft aangetast, en u moet overgeven – het bloed is afkomstig van de maagzweer. Dit is vaak in combinatie met pijn in de buik of maagstreek, welke erger zullen worden na het eten of drinken. Ook zonder deze symptomen is, net als hierboven, een bezoek aan de arts het beste om te doen.

Braaksel dat eruit ziet als koffiedik

Naast bloed kan het braaksel ook andere klachten tonen. Zo kan het braaksel eruit zien als koffiedik, donker en wellicht ook dikker dan gewoonlijk. Bij deze klachten is een maagzweer aannemelijk en dient er medische hulp te worden gezocht.

Bovenstaande kunnen tekenen zijn dat de maagzweer de maagwand aan het uithollen is, of een bloedvat heeft gebroken. Littekenweefsel ontwikkeling is een andere mogelijke complicatie. Het weefsel kan voorkomen dat voedsel overgang van de maag naar de dunne darm kan plaatsvinden. Al deze scenario’s vereisen intensieve therapie, gewoonlijk in een ziekenhuis. Mocht u één van deze klachten van maagzweren hebben, dan is het verstandig om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken.