Maagzweer oorzaak

Maagzweren worden niet noodzakelijkerwijs veroorzaakt door één enkele factor. De beschadiging aan de slijmlaag van de maag die leidt tot een maagzweer wordt meestal veroorzaakt door een van de volgende:

  • Een infectie met de bacterie Helicobacter pylori (H. pylori).
  • Langdurig gebruik van anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals aspirine en ibuprofen.
  • Overmatig zuur (maagzuur) in de maag, die gerelateerd kan zijn aan genetica, levensstijl (stress, roken) en bepaalde voedingsmiddelen.
  • Zollinger-Ellison syndroom, een zeldzame ziekte waardoor het lichaam overmatig maagzuur produceert.

Bepaalde factoren en gedragingen kunnen voor een hoger risico zorgen op het ontwikkelen van maagzweren. Sommigen van deze factoren kunt u zelf aanpassen, zodat u minder risico loopt. Anderen liggen niet in uw macht, en het is dan dus goed om te weten dat u een verhoogd risico heeft op een maagzweer – en de symptomen van een maagzweer in een vroeg stadium kunt herkennen.

Roken

Als u rookt dan heeft u een verhoogd risico; dit kan in de toekomst een oorzaak van maagzweren zijn. Roken tast het lichaam aan, en zo ook de maagwand. Deze wordt minder goed beschermd en is dus tastbaar voor infecties. Stoppen met roken is uiteraard het beste medicijn in dit geval.

Veelvuldig gebruik van steroïden

Voor verschillende medische aandoeningen, zoals voor de behandeling van astma, worden steroïden ingezet om een ziekte te behandelen. Deze medicatie heeft tot gevolg dat het risico op maagzweren verhoogd wordt. Mocht u symptomen van een maagzweer herkennen, dan kunnen steroïden een oorzaak van de maagzweer zijn. Overleg met uw arts of er veranderingen in uw behandelplan moeten worden gemaakt.

Hypercalciëmie

De overproductie van calcium zorgt voor een gevoelige maagwand, die daarmee tastbaarder is voor maagzweren.

Familiegeschiedenis van maagzweren

Als er binnen uw familie een geschiedenis is van maagzweren, dan is het verstandig om eventuele vroege symptomen van maagzweren goed in de gaten te houden. U heeft in dat geval een genetische aanleg voor maagzweren en daarmee dus ook een verhoogd risico.

Meer dan 50 jaar oud

Bent u boven de 50? Dan heeft u een verhoogd risico, aangezien maagzweren vaak op latere leeftijd ontstaan. Vaak, maar dus niet altijd! Als u over de 50 bent en wellicht ook een combinatie hebt met andere risico-verhogende factoren die hier staan genoemd, dan is het verstandig eventuele maagproblemen in een vroeg stadium bij uw arts te melden.

Overmatige consumptie van alcohol

Naast roken is ook een (overmatige) consumptie van alcohol een factor die een oorzaak van maagzweren kan vormen. Mocht u vaak last hebben van uw maag, bijvoorbeeld met de aanmaak van maagzuur, probeer dan het alcoholgebruik te beperken tot het weekend – of indien mogelijk helemaal stoppen met inname van alcohol.