Symptomen maagzweer

Een aantal symptomen worden geassocieerd met maagzweren. De ernst van de symptomen is afhankelijk van de ernst van de maagzweer zelf.

Het meest voorkomende symptoom is een branderig gevoel of pijn in het gebied tussen uw borst en navel. Normaal gesproken zal de pijn intenser zijn wanneer uw maag leeg is, en het kan een paar minuten tot enkele uren aanhouden.

Sommige maagzweren zijn niet pijnlijk en worden alleen opgemerkt wanneer een complicatie van een maagzweer zich ontwikkelt, zoals bloeden uit de wond op de maagwand. De pijn die wordt veroorzaakt door een maagzweer kan gevoeld worden vanaf het midden van uw buik tot aan uw nek, tot aan uw navel, of door naar uw rug.

De pijn begint vaak binnen een paar uur na het eten. U kunt ook wakker worden van de pijn tijdens de nacht. Het nemen van maagzuurremmers kan de pijn tijdelijk verlichten, maar deze zal terug te komen als de maagzweer niet behandeld wordt.

Hieronder een aantal veel voorkomende symptomen van maagzweren:

Een doffe pijn in de maag

Een doffe pijn in het gebied tussen uw borst en navel kan een symptoom zijn van een maagzweer. Deze pijn voelt anders dan ‘normale’ buikpijn en zal erger worden in de periode nadat u gegeten hebt. Zeker in combinatie met andere symptomen, die hieronder staan, kan het een indicatie zijn van een maagzweer. Neem in dat geval contact op met uw huisarts.

Gewichtsverlies

Wanneer u in de afgelopen weken te maken heeft gekregen met gewichtsverlies, zou dat te maken kunnen hebben met een maagzweer. In dat geval zal er waarschijnlijk ook sprake zijn van één of meerdere andere symptomen zoals beschreven op deze pagina.

Niet willen eten

Mocht u te maken hebben met pijn in uw maag waardoor u niet wilt eten, dan kan er sprake zijn van een probleem met uw maag, en wellicht van een maagzweer. Eet u ondanks deze pijn toch, en verergert dat de pijn? Dan is het verstandig om uw huisarts in te lichten. Zeker als er ook sprake is van andere hier genoemde symptomen.

Misselijkheid of braken

Natuurlijk kan braken door vele oorzaken plaatsvinden. Maar hierbij kan ook bloed of koffiedik-achtige substantie worden gebraakt, in dat geval is het goed om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Dit is een symptoom van een maagzweer, of een andere aandoening die verder onderzoek vereist.

Een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel kan een symptoom van een maagzweer zijn, maar dit is dan in de meeste gevallen wel in combinatie met andere symptomen. Zoals bijvoorbeeld het niet willen eten door pijn in de maag, of constante oprispingen of zuurbranden.

Oprispingen of zure reflux (maagzuur)

Maagzweren kunnen vervelende oprispingen veroorzaken. In de volksmond wordt dat ook ‘maagzuur’ genoemd; een lichte vorm van braaksel waarbij u een zure smaak in uw mond proeft. In het geval van een maagzweer zullen deze oprispingen vaker voorkomen, en voor langere tijd aanhouden.

Zuurbranden

Zuurbranden is een hevige vorm van oprispingen. Het is een branderig gevoel in de borst dat lijkt op maagzuur, maar scherper aanvoelt. U kunt daarbij het gevoel hebben te moeten braken. In combinatie met andere symptomen kan dit op een maagzweer wijzen. Als u zich zorgen maakt over zuurbranden, kunt u zich het beste bij een huisarts melden.

Een toenemende pijn in de maag wanneer u eet of drinkt kan ook een symptoom van een maagzweer zijn. Dit kan ook langere tijd aanhouden. Zoek in dat geval medische hulp bij uw huisarts.