Wat veroorzaakt pijn onder je ribben?

De woorden pijn onder de ribben kunnen verschillende dingen betekenen en het is belangrijk om een ​​onderscheid te maken. In dit artikel zullen we de woorden pijn onder de ribben overwegen om pijn in het fysieke gebied, vaak de maag of buik, te betekenen. Wij zullen niet de mogelijkheden zoals hartziekte en longkanker, die zich in de ribben in het bovenste gedeelte van de borst bevinden, behandelen. Technisch gesproken zou je kunnen zeggen dat deze aandoeningen ook pijn onder de ribben veroorzaken, maar dat is niet de betekenis die we hier zullen gebruiken.

Het gebied onder de ribbeek die over het algemeen wordt beschreven als de buik of de buik is verpakt met organen, weefsels en spieren. Dus als u ongemak hebt in dit gebied, kan het worden veroorzaakt door een van de tientallen mogelijkheden. Maagpijn onder de ribben kan eenvoudig voortvloeien uit indigestie: een dosis antacids kan alles wat je nodig hebt om beter te voelen. Anderzijds kan buikpijn onder de ribbeugel een symptoom zijn van iets ernstigs zoals een zweren of maagkanker. Gelukkig is maagkanker relatief zeldzaam vandaag in de VS en vele andere landen. Maar honderdduizenden mensen lijden zeker aan pijnlijke maagzweren.

Problemen met galblaasproblemen veroorzaken waarschijnlijk pijn onder de ribbeugel. De meest voorkomende galblaasstoornissen zijn galstenen en galblaasaanvallen, die meestal buikpijn veroorzaken, maar kunnen ook naar de rechter schouder of zelfs in het midden van de bovenrug straal. Gallbladderaanvallen komen vaak voor nadat u een grote maaltijd hebt gegeten – vooral een die veel vet bevat – omdat uw galblaas geen overbelasting van cholesterol kan verwerken. Het wordt ontstoken en geïrriteerd, wat de oorzaak van de pijn is.

Pancreatitis is een andere mogelijke oorzaak van pijn onder de ribbeugel. Uw alvleesklier is ook betrokken bij de spijsvertering, zodat u pijn in de bovenbuik heeft als uw pancreas niet goed functioneert.

Er zijn veel spijsverteringsproblemen waarbij de dikke darm en de darmen voorkomen: een colon infectie, ulceratieve colitis, prikkelbare darmziekte (IBD), prikkelbaar darmsyndroom (IBS) of een van de andere andere colon-gerelateerde problemen. Helaas, dikke darmkanker is ook een mogelijkheid.

Als u pijn hebt onder de ribbekleding tegelijkertijd pijn heeft in de rug of zijkanten, kan dit door nierstenen worden veroorzaakt. Over het algemeen komt niersteenpijn in de rug, maar soms straalt het naar de buik en zelfs naar beneden in de bovenste dijen.

Schade of ziekte die de ruggengraat beïnvloedt, kan ook pijn onder de ribbeugel veroorzaken. Als u bijvoorbeeld een schade beschadigt, kunt u pijn helemaal tot aan de voorkant van uw lichaam voelen. Pijn reist soms langs de zenuwwegen, dus het is mogelijk om pijn weg te voelen van de werkelijke bron van het probleem. Dit heet pijnverwijzen. Wanneer dit gebeurt, voelt u meestal gevoelloosheid, tinteling en een ‘pinnen en naalden’-sensatie.

Gedraaide spieren en ligamenten kunnen ook een bron van pijn in het maaggebied zijn. Dit kan worden veroorzaakt door te veel of niet op te warmen voordat u oefent. Er is ook een aandoening genaamd een zijkant die wordt gekenmerkt door scherpe pijn onder de ribbeugel. Een zijkant, zoals de naam impliceert, gebeurt vaak aan de ene kant of de andere. De medische naam voor deze aandoening is trainingsgerelateerde transient buikpijn (ETAP). Het is niet wetenschappelijk vastgelegd waarom zoveel mensen een zijknap krijgen tijdens de oefening, maar het kan zeker pijnlijk zijn.

Veel van de bovengenoemde problemen kunnen in het buikgebied of aan weerszijden gebeuren. Maar als je pijn hebt aan de rechterkant onder de ribcage, is het mogelijk dat je leverproblemen hebt. De lever ligt aan de rechterkant onder de ribben.

Ten slotte is dit artikel bedoeld om een ​​korte beschrijving te geven van enkele mogelijke oorzaken van pijn onder de ribbeugel. Maar onthoud altijd dat alleen een dokter gekwalificeerd is om een ​​diagnose te maken. Pijn is vaak slechts een symptoom dat er iets mis is. Uw arts zal al uw symptomen moeten evalueren om hem of haar te helpen de antwoorden op te lossen die u nodig hebt om hulp te krijgen.